Hur vi undertextar

Att undertexta är en balansgång. Vi försöker få med så mycket som möjligt samtidigt som texten behöver kortas ner för att tittaren ska hinna läsa texten och kolla på videon. Hur mycket vi tar med beror på hur snabbt de pratar. När någon pratar långsamt finns det mer tid att läsa och vi kan ta med mer av det som sägs. Om materialet inte är filmat ännu kan du klicka här för att få tips inför en videoinspelning som underlättar undertextningsarbetet.

Vi använder mjukvara som hjälper oss att bedöma läsbarheten på undertexten, rad för rad. När en rad får för mycket text i förhållande till hur länge den visas så varnar programmet och vi redigerar textraden så att det ska bli lättare att hinna läsa.

Exempel

Någon säger:

Hej på dig, det är jätteroligt att äntligen få träffa dig.

Kan vi exempelvis undertexta till:

Hej, vad roligt att äntligen träffa dig.

Men om personen pratar fort och nästa person är snabb med att svara kanske vi kortar ner ännu mer:

Hej, roligt att äntligen träffas.

Prisuppgift

Det är enkelt att vara kund hos oss. Du  får alltid upp priset på skärmen innan du slutför din beställning så du vet vad det kommer att kosta. Inga oväntade kostnader eller avgifter.

Skicka en länk

Vid beställningen ger du oss en länk till ditt videoklipp. Du kan välja att skicka en länk från ex. Youtube eller Vimeo eller om du har filmen i orginal och vill dela en länk från en molntjänst som ex. Dropbox eller OneDrive.

SRT eller inbränd

När vi är färdiga får du en SRT fil som du enkelt läser in i ditt videoregeringsprogram eller direkt i en videodelningstjänst som YouTube eller Vimeo. Om du föredrar att få undertexten inbränd i en videofil så ordnar vi det också!

Lägg in undertexten i ditt videoklipp

Din färdiga SRT fil läser du enkelt in direkt i ditt videoredigeringsprogram eller på den videodelningstjänst där filmen redan är publicerad. Här hittar du instruktioner för hur du gör.

Scroll to Top